مقاله – تعیین ارزش غذایی و قابلیت هضم سه گونه مرتعی خلر(Lathyrus sativa)، قدومه(Alyssum inflatum) و گونه (Carex …

*و** به ترتیب دارای اختلاف در سطح ۵% و ۱% و n.s نشان از عدم اختلاف معنیدار است.
نتایج نشان داد که میزان گاز تولیدی در تمام تیمارها تا ۲۴ ساعت اولیه انکوباسیون دارای شیب تندی بوده و پس از زمان مذکور تا زمان ۴۸ ساعت انکوباسیون روند کندتری به خود گرفته و پس از آن تا زمان پایان انکوباسیون ۹۶ ساعت از میزان شیب افزایش تولید گاز کاملاً کاسته شده و منحنی تولید گاز در تمام تیمارها تقریباً بهطور خط یکنواخت تبدیل شده است (تصویر ۴-۴).
تصویر ۴-۴- نمودار روند تولید گاز در زمانهای انکوباسیون در گونههای مطالعه شده
۴-۲-۱- پارامترهای تولید گاز و قابلیت هضم در گونهها
جدول۴-۴ میزان تولید گاز بخش محلول(a)، میزان تولید گاز بخش غیرمحلول(b)، ثابت نرخ تولید گاز(c) و پتانسیل تولید گاز (a+b) میباشد. نتایج بررسی نشان داد که در صفات مذکور در تمام گونههای مطالعه شده دارای اختلاف معنیدار است(۰۱/۰ ≥.(P کمترین مقدار(a) مربوط به گونه یونجه بوده و بیشترین مقدار(a) به ترتیب مربوط به تیمار مخلوط گونهها و A.inflatum است. نتایج همچنین نشان داد که بیشترین مقادیر bمربوط به گونه C.comans وکمترین مقدار مربوط به یونجه و L.sativa است. همچنین بیشترین مقدار(c) مربوط به یونجه و کمترین مقدار مربوط به گونه C.comans است. بیشترین میزانa+b مربوط به C.comans و کمترین میزان مربوط به دو گونه یونجه و L.sativa بوده و دو گونه A.inflatum و مخلوط مقادیر متوسط را به خود اختصاص دادند. همچنین نتایج نشان داد که مقادیر ماده آلی قابل هضم(OMD)، اسیدهای چربزنجیرهکوتاه(SCFA)، انرژی متابولیسمی(ME) و انرژی خالص شیردهی(NEL) در تمام گونههای مورد بررسی دارای تفاوت معنیداری است(جدول۴-۴). نتایج نشان میدهد که بیشترین مقادیر OMD، SCFA، ME وNEL مربوط به گونه C.comans و کمترین مقدار صفات مذکور مربوط به گونه L.sativa است. سایر تیمارها به ترتیب مخلوط گونهها، یونجه و A.inflatum مقادیر متوسط OMD، SCFA، ME وNEL را به خود اختصاص دادند(جدول ۴-۴).
جدول ۴-۴ – مقایسه پارامترهای تولید گاز در گونههای مرتعی
منابع تغییرات | پارامترهای تولید گاز | میانگین هر تیمار | میانگین مربعات |
df | sig | ||||
A. inflatum | C. coman.s | L. sativa | Mix | M. sativa | |||||
تولید گاز (میلی لیتر بر گرم ماده خشک) |
a | a13/0 | a78/0- | b64/3- | a26/0 | b98/3- | ۷۵/۱۰ | ۴ |